Haber Bilgileri

Petrol hattı zaferi

Amerika Birleşik Devletleri sürpriz bir kararla, Hazar Denizi petrol boru hattının Türkiye'den geçmesi projesine destek verdi.

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Marc Grossman, dün düzenlediği basın toplantısı ile ABD'nin bu sürpriz kararını açıkladı. ABD'nin bu desteği vermesiyle Türkiye, petrol taşıma savaşında en büyük mevziyi kazanmış oldu.

Kritik bir anda geldi: Moskova'nın, Hazar petrollerinin Rus topraklarından geçirilerek Karadeniz'e akıtılması için bütün ağırlığı ile bastırdığı bir sırada ABD'den gelen bu destek, Kazakistan'ı da rahatlattı. Böylece petrolün Türkiye üzerinden geçirilmesi kesinlik kazandı.

Boğazlar kurtuldu: Petrol boru hattının geçmesi ile Türkiye hem ekonomik, hem stratejik açıdan büyük kazançlar sağlayacak. Rusya üzerinden Karadeniz limanlarına taşınması projesi devreden çıkarıldığı için, büyük petrol tankerlerinin Boğazlardan geçme tehlikesi de ortadan kalktı.

5 milyar dolar kredi: Başbakan Çiller, yaptığı açıklamada, ABD'nin Eximbank'a vereceği 5 milyar dolarlık kredinin, boru hattı için kullanılacağını belirtti. Çiller, kredinin belirlenecek projelere göre verileceğini hatırlatarak, "Bunu boru hattı veya doğalgaz projeleri için kullanma imkanımız var" dedi.

Washington'ın, Tengiz ve Bakü petrollerinin Türkiye üzerinden pazarlanması projesine verdiği sürpriz destek, Ankara'da büyük sevinç yarattı. Böylece, Moskova'nın petrol boru hattını Rus topraklarından geçirme mücadelesini Türkiye kazandı.

Ankara

Telif hakları nedeniyle içerik gösterilememektedir.

Kaynak: Hürriyet, 1995/02/01, Sayfa 1,21

Dosyalar

Haber metni (s. 1) (874.81KB)
Haber metni (s. 21) (746.55KB)
Haber metni (s. 21) (234.42KB)

Fotoğraflar


1.

2.

İlgili Kayıtlar

Boru Hatları

NoAdTürKapasiteUzunluk (km)
1.Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru HattıHam Petrol--

Yorumlar

Kayıtlı yorum bulunmuyor.