Haber Bilgileri

Tepemizde ölüm bulutu dolaşıyor

Nükleer Alarm

Sovyetler Birliği'nde dev bir nükleer santral alevler içinde. Yayılan radyasyon bulutları insanlığı tehdit ediyor.

Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Enerji Santralında "patlama" olduğu kesinleşiyor. SSCB, "2 ölü var" diyor, ama kurban sayısının yüksek olduğu sanılıyor. Sovyetler, İsveç ve Almanya'dan destek isterken, ABD yardım önerisinde bulundu.

İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka'da radyasyon miktarı birdenbire kat kat arttı. Polonya, ülkenin üzerinden "ölüm bulutu" geçtiğini açıkladı. Yangının çok büyük olduğu ve santraldaki yakıt depolarının eridiği sanılıyor.

Nükleer sızıntı Sovyetler Birliğine'ne yakın ülkeleri de felaketle karşı karşıya bıraktı. Olayı zamanında duyurmayan SSCB kınandı.Sovyetler Birliği'nde Ukrayna Bölgesi'ndeki Çernobil Nükleer Elektrik Santralı'nda meydana gelen ve ilk açıklamalarda "radyasyon sızıntısı" olarak yansıtılan kazanın, nükleer patlama olduğu kesinlik kazanıyor. Sovyetler Birliği, çok büyük olduğu anlaşılan "nükleer yangın"ın söndürülmesi için Federal Almanya ve İsveç'ten yardım istedi. İsveç, Sovyetler'in talebinin içeriğinden, santralda nükleer yakıt bulunan depoların bir kısmının veya tamamının eridiğinin anlaşıldığını açıkladı. Bunun büyük bir felakete yol açabileceği belirtilirken, İskandinav ülkeleri ve Sovyetler Birliği'nin komşuları, ciddi bir nükleer tehditle karşı karşıya geldiler.

Telif hakları nedeniyle içerik gösterilememektedir.

Kaynak: Hürriyet, 1986/04/30, Sayfa 1,14

Dosyalar

Haber metni (s. 1) (988.79KB)
Haber metni (s. 14) (598.70KB)

Fotoğraflar


1.

2.

İlgili Kayıtlar

Konu Başlıkları

NoBaşlık
1.Teknolojik Kazalar » Önemli Teknolojik Kazalar » Çernobil (1986)

Yorumlar

Kayıtlı yorum bulunmuyor.