Haber Bilgileri

Dünyayı dehşete düşüren yasak bölgede 2 gün yaşadım

İşte Çernobil

Facia bölgesine giren ilk Türk gazeteci Ertuğrul Özkök yazıyor.

Santralı kuşatan 30 kilometrelik yasak bölge, askeri mıntıkadan farksız... Görevliler, ağızlarında mendille dolaşıyor... Aylarca atılan kumlar, burasını çölleştirmiş... Yeşillik, sadece ağaçlarda... Asfalt yollar, sürekli yıkanıyor. Çalışan insanların yüzlerinde belki yorgunluk sezilebiliyor, ama endişe, asla...

...Ve, nükleer facia, mahkemelik... İlk duruşma, 5 Temmuzda...

Radyasyona fatura kesiliyor

140 bin insanı yerinden, yurdundan eden, insanlığın yüreğini oynatan "Çernobil faciası'nın sorumluları, yargıç önüne çıkarılıyor. Üç tutukludan biri, santralın eski genel müdürü. Yeni Genel Müdür "Meslektaşım, hata yaptı. Ve bu hata suça yakındı. Karar, adaletin" diyor..

Komünist Partisi yöneticilerinden 67'si, "korkakça davranmakla" ve yörenin boşaltılması kararını geç almakla suçlanıyor. Bunlardan 27'si partiden ihraç ile de cezalandırıldı.

Bugün, yasak bölgede, santralın onarımı için 4 bin, çevre temizliğinde ise 3 bin kişi çalışıyor. Ayrıca, yaklaşık 13 bin asker radyasyonla savaş veriyor. "Radyasyon riski" taşıyan bu görevliler, diğer Sovyet yurtaşlarının çok üstünde ücret alıyor.

Yöneticilere göre, radyasyon kontrol altına alınmış durumda... Her fırsatta, ellerindeki "dozometre"yi gösteriyorlar. Ve ben, 4 numaralı reaktöre 500 metre mesafede, elimdeki alete bakıyorum... "0,0003 ran" gösteriyor. Söylediklerine göre, bu, hiç ve öyle önemsenecek, korkulacak bir rakam değil...

Ertuğrul Özkök

Kiev, (Hürriyet)

Telif hakları nedeniyle içerik gösterilememektedir.

Kaynak: Hürriyet, 1987/06/15, Sayfa 1,13

Dosyalar

Haber metni (s. 1) (1.50MB)
Haber metni (s. 13) (949.65KB)

Fotoğraflar


1.

2.

3.

4.

İlgili Kayıtlar

Konu Başlıkları

NoBaşlık
1.Teknolojik Kazalar » Önemli Teknolojik Kazalar » Çernobil (1986)

Yorumlar

Kayıtlı yorum bulunmuyor.