Referans Bilgileri

Türkiyede Afet Bilgi Sistemi Çalışmalarının Genel Bir Değerlendirmesi

S. Savaş Durduran, Abdurrahman Geymen

2. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu

2008/10/13

Ülkemiz, tabiat güzellikleri, tarih, kültür, sanat varlıkları, iklim özellikleri, coğrafi konumu gibi pek çok alanda eşsiz bir güzellik kaynağı iken aynı zamanda bir afet ülkesidir. Özelliklede depremlerin sık ve şiddetli yaşandığı bir deprem ülkesidir.

90’lı yıllar, ülkemiz için felaketlerle dolu yıllar olarak iz bırakmıştır. Doğu Anadolu’da yaşanan çığ felaketleri 1991–1992 yıllarında, Artvin’den güneye, Mardin’e, Şırnak’a kadar uzanan kuzey-güney kuşağında 397 vatandaşımızın ölümüne sebep olmuştur, 1992 yılında, Erzincan depremi, 653 vatandaşımızın hayatını yitirmesine sebep olmuştur. Senirkent’te meydana gelen toprak kayması, 1995’lerde Senirkent heyelanı ve Dinar depremi, yine, yüzlerce vatandaşımızın ölümüne sebep olmuştur. Hemen arkasından, 1995 yılında İzmir’de yaşanan su baskını, 61 vatandaşımızın ölümüne sebep olmuştur Adana’da, deprem felaketinde birkaç yüz vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. 17 Ağustos 1999 Marmara Bölgesi depremi, çok büyük maddî ve manevî hasarlara yol açmıştır. Yakın tarihlerde yaşanan bu depremler yüzünden ülkemiz çok ağır can ve mal kaybına uğramış, insanlarımız yaşadıkları bu büyük travmalardan yıllarca kurtulmayı başaramamıştır. Hiç bir şey eskisi gibi olamamıştır. Afet, özelliklede deprem kabul etmemiz gereken bir gerçektir. Bununla yaşamayı bilmemiz gerek acı bir gerçektir. Bu yüzdendir ki henüz daha afetleri önceden kestirmenin mümkün olmadığı çağımızda, afetlerden doğan kayıpları en aza indirme sorumluluğu ve çabası da bize düşmektedir. Afet öncesi, anı ve sonrasında yapılması gereken çalışmalar ve önlemlerle kayıplar en aza indirilebilir. Bu bağlamda da Coğrafi Bilgi Sistemi çok büyük bir önem arz etmektedir.

Bu çalışmada, Türkiye’deki Afet Bilgi Sistemi çalışmalarının genel bir değerlendirilmesi yapılarak belirlenen eksiklikler ve sorunlar incelenmiş, Afet Bilgi Sistemi oluşturma çalışmalarına ilişkin işlem adımları, kurumsal hedefler ve yaklaşımlar, Afet Yönetiminde karşılaşılan sorunlara ilişkin çözüm yolları ve öneriler verilmeye çalışılmıştır.

Erciyes Üniversitesi

Bildiriler Kitabı Bölümü

Dosyalar

Makale (336.25KB)

İlgili Kayıtlar

Konu Başlıkları

NoBaşlık
1.Bilimsel Çalışmalar » Afet Yönetimi

Yorumlar

Kayıtlı yorum bulunmuyor.